Op & Af – Morbus Crohn

De ziekte van Crohn is een inflammatory bowel disease (IBD). Bas leeft ermee sinds een aantal jaren en bericht hier op chroniek.nl over actief buiten- & familieleven met deze ziekte. De ziekte van Crohn verloopt in fasen, en dat is ook terug te zien in de artikelen hier op chroniek: een constant "op en neer".

Foto Bas Chroniek


Inmiddels is Bas weer redelijk stabiel en heeft hij zijn dagelijkse leven weer opgepakt. Tijd heelt alle wonden, zeggen ze, maar je kunt het zelf een beetje beïnvloeden. Zijn momenteel goede fysieke conditie is duidelijk te wijten aan vier factoren: medicijnen, voeding, rust en lichaamsbeweging. Hieronder deelt hij zijn weg, naar een Crohn vrije toekomst.


Voeding

Er is een duidelijk verband tussen voeding en de ziekte van Crohn, al is niet iedereen het hier mee eens. Mijn eerst behandelend gastro-enteroloog zei: ´je kunt gewoon alles eten wat je wil´. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik alles kan eten wat ik wil, maar niet zonder consequenties. Er bestaat voor mij een duidelijk verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en buikklachten, bepaalde voedingsmiddelen en energie. Dat tweede soort voedingsmiddelen, daar ligt vaker de uitdaging. Verbaasd was ik, toen ik tijdens mijn `revalidatie` moest afzien van groentes en fruit. Nog nooit van mijn leven had ik zo`n zin in een stuk broccoli, al ging mijn lichaam veel beter op de `verse` pizza van de lokale Italiaan. Vezels zouden mijn darm te zeer prikkelen, en dat heb ik aan levende lijven ondervonden. Maandenlang liep ik namelijk al met klachten zoals bloedverlies, vermoeidheid en diarree.


Gezond eten

Inmiddels heb ik de balans redelijk teruggevonden en weet ik dat ik voedingsmiddelen zoals koolsoorten en salades beter links kan laten liggen. Een speciaal dieet volg ik momenteel niet, wel probeer ik me altijd te houden aan het 80:20 principe. 80% gezonde voeding waar ik me energiek van voel, 20% `ongezond`. Ongezond tussen haakjes, aangezien ik tot deze 20% ook voedingsmiddelen reken die voor mijn darm belastend zijn. Koken doen we thuis veelal zelf, twee warme maaltijden per dag om broodmaaltijden/gluten te reduceren.

Voor mijn diagnose was ik ook al bewust bezig met mijn voeding, ik ben geen topatleet maar vraag wel veel van mijn lichaam. Zes keer per week fitness, trainen voor trailrunning, bergen beklimmen en fietsen. Mijn energie kende vroeger geen grenzen, inmiddels moet ik mijn energie met twee kinderen en een fulltimebaan iets beter doseren. Micro- en macronutriënten zijn hierdoor voor mij geen onbekende begrippen. De sleutel tot succes ligt voor mij bij een uitgebalanceerde combinatie van voedingsmiddelen, op dagen dat dit niet haalbaar is om welke reden dan ook met toevoeging van supplementen. Mijn bloedwaardes waaronder mijn ontstekingsstatus, vitamine & mineraalwaarden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Voedingsmiddelen pas ik inmiddels aan op mijn energieniveaus, vooral instinctief.


Sport

Tijdens mijn eerste Morbus Crohn opvlamming had ik weinig energie, hierdoor ging ik uiteindelijk ook minder bewegen. Sport en beweging worden naar mijn mening nog steeds erg onderschat bij auto-immuunziektes. Persoonlijk merk ik dat ik vooral mijn gemoedstoestand erg kan verbeteren met sport en beweging. Ik verplicht mezelf dan ook ertoe minimaal twee keer per week te gaan sporten.

Waarom? Omdat ik merk dat als ik langere tijd geen sport heb bedreven mijn energie en gemoedstoestand voor de zon verdwijnen. Sport doet goed, en voelt goed.

Bas - Eiger Ultratrail

20 kilometer gaan rennen voor mijn late dienst zul jij mij zo snel niet meer zien doen. Prioriteit leg ik bij het sporten en bewegen aangepast op mijn energie. Voel ik me deze week niet zo fit, dan pas ik hier mijn fitness-sessie op aan. Uiteindelijk moet het sporten mij energie opleveren zonder dat ik er vier dagen van moet bijkomen. Natuurlijk zoek ik mijn grenzen ook nog weleens op, maar alleen op momenten waarvan ik weet dat ik daarna ook mijn rust kan pakken.

Naast de positieve energie die het mij oplevert voel ik mij door sport ook zelfverzekerder. Tijdens mijn eerste opvlamming was ik wel 10kg afgevallen en vond ik mezelf veel te mager, dit sloeg ook erg op mijn psychen. Alleen al als ik in de spiegel keek, voelde ik mij ongezond. Nu probeer ik mijn gewicht constant te houden op het gewicht, waar ik mij het meest prettig bij voel. Ik vind mezelf geen bodybuilder, heb geen sixpack, maar ik voel me prettig en gezond bij een gespierd lichaam. Niet dat gespierde lichaam van de Mens Health cover, maar dat lichaam waar ik vrolijk van word als ik `s ochtends in de spiegel kijk.


Rust

Met alleen voeding en sport kwam ik er niet meer, mijn lichaam had ineens meer nodig dan alleen maar gezonde kost en mijn wekelijkse portie beweging. Vermoeidheid, bijwerkingen van medicatie, stress alles eiste in een keer zijn tol. De ontsteking waardes daalden, maar mijn gemoedstoestand twee keer zo snel. Ik ging op zoek naar alternatieven die mij konden helpen me fitter te voelen. Meditatie, ademhalings- en koudetherapie boden voor mij een uitweg.

Allereerst kwam ik in aanraking met de tegenwoordig vrijwel bekende Wim Hof Methode.

Bas in het Caumameer - Zwitserland, ColdSociety

Inmiddels volg ik zelf een opleiding tot meditatie en ademhaling coach en verbreed ik mijn horizon op het gebied van deze technieken om niet alleen mezelf maar ook anderen te helpen.

Blootstellen aan koude doe ik mijn lichaam minimaal een peer per week. Dit kan zijn in een koud Zwitsers meer, een rivier, of thuis onder de douche. Door deze blootstelling aan kunstmatige stress, leer ik mijn lichaam en geest beter om te gaan met stressvolle situaties in mijn dagelijks leven. Ik vind er mijn rust, in mijn toch wel drukke leven met mijn fulltimebaan, ouder- en ondernemerschap. Het is een momentje voor mezelf, een moment dat maar een paar minuten duurt, met een hele grote impact.


Medicatie

Begin 2019 had ik mijn eerste opvlamming van Morbus Crohn die primair werd behandeld met Budenofalk en Azathioprine. Aa

ngezien mijn gehele dikke darm betroffen was, werd er vrij snel begonnen met de gebruikelijke TNF-alfablokker, Remicade. Deze combinatie leidde na korte tijd tot bijwerkingen: hoge bloeddruk, neurodermitis en hoofdpijn.

Door het aanpassen van mijn levensstijl en door het afzetten van de Budenofalk en Azathioprine is mijn Crohn op dit moment stabiel. Remicade krijg ik nog alle 8 weken toegediend. Mijn uiteindelijke doel is medicatie vrij, afzetten durf ik op dit moment nog niet. Wie weet ooit in de toekomst. De bijwerkingen van de infusies om de 8 weken zijn draaglijk, vermoeidheid met vlagen en op de dag van infusie en hoofdpijn de weken erna, maar over het algemeen draaglijk.


Bannalpmeer - Zwitserland, ColdSociety

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven