Mensen en hun harde oordelen

Wat kunnen mensen hard zijn over dingen die ze niet kennen he!?


‘En dat kan je wel?!’ ‘Ze kan wel daarheen maar niet even op verjaardag komen?’ ‘Dat kan de dokter gewoon oplossen hoor!’ ‘Mariëlle heeft echt geluk, haar man doet zoveel.’ ‘Ja, wij moeten gewoon naar ons werk toe, jij bent lekker thuis’ ‘Dat kan helemaal niet?! Je bent nog zo jong.’ ‘Jij werkt zeker niet?’ ‘Ik wou ook wel lekker op bed liggen.’ ‘Ja, ik had gister ook last van…’Ik verbaas me er altijd over hoeveel mensen oordelen over iets waar ze zelf helemaal niet mee hoeven te dealen.


Ik verbaas me er altijd over hoeveel mensen oordelen over iets waar ze zelf helemaal niet mee hoeven te dealen. Ik heb er zelf urenlang om gehuild als mensen gemene dingen zeiden. Ik heb me afgesloten van andere mensen, mensen ontweken, aan mezelf getwijfeld en dat allemaal alleen om iets wat een ander zei.

Het is een moeilijk onderdeel waar iedereen met een chronische aandoening wel eens mee te maken krijgt. De één krijgt er veel mee te maken de ander gelukkig minder. Dat het in sommige gevallen de laatste klap is, die je nodig was, om je eigenwaarde tot 0 te laten zakken, is vast voor velen herkenbaar.Tips


Nu krijg ik vaak de vraag: ‘Hoe moet ik daarmee omgaan?’


Daar heb ik een aantal tips voor: • Vertrouw op jezelf, je bent niet gek • Geef duidelijk je grenzen aan • Geef aan als iemand je kwetst • Wees open en eerlijk over je aandoening • Accepteer dat sommige mensen zo bekrompen zijn • Geef aandacht aan de mensen die jou ook positieve aandacht geven


Bij een levend verlies is het heel erg belangrijk om te focussen op de positieve mensen die fijne energie geven. Als alles op een weegschaal moet, is het belangrijk dat er niet nog mensen zijn die regelmatig van jouw positieve energie stelen. Alleen maar omdat ze het moeilijk vinden om te steunen en graag oordelen over iets waar ze zelf niets vanaf weten. Wees extra dankbaar voor de mensen die altijd voor je klaar staan, nooit aan je twijfelen en zoveel liefde geven zonder dat terug te verwachten.


Opdracht: Schrijf voor jezelf op wat je vervelende oordelen vindt. Schrijf daarna op hoe je er in het vervolg assertief op kan reageren, zodat je duidelijk je grenzen aan geeft.

Mariëlle Hartlief is professioneel rouw- en verlies

begeleider en begeleidt ook mensen die te maken krijgen met een chronische aandoening.

Met haar bedrijf Voor en Tegenspoed helpt ze jou met de eerste stappen van een leven met een aandoening, een levend verlies.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven