Hoe nu verder - Morbus Crohn

"U heeft Morbus Crohn." Dit waren de woorden die ik te horen kreeg, net nadat ik wakker werd uit mijn narcose van mijn darmonderzoek. Helaas is deze ziekte niet te genezen, maar er valt wel goed mee te leven. Wat volgde waren emotionele conflicten met mezelf en een zoektocht naar mogelijkheden.


Twee jaar zijn er inmiddels voorbij.


Wat doet zo`n diagnose nu eigenlijk met je? Het is een harde klap, recht in je gezicht.

Ineens zijn die uitzonderlijke ziektes geen ver van mijn bed show meer.

Regelrecht gaat de diagnose tegen je zelfbeeld in. Maar ik leefde toch zo gezond? Bewegen deed ik regelmatig? De schijf van vijf, chiazaadjes, dagelijks fruit en groentes? Waarom ik?


Ik was Bas de sportman, papa to-be. Bas de spoed eisende hulp verpleegkundige, verse echtgenoot van mijn ontzettend sterke vrouw Mirjam.

Diegene die altijd in korte broek rondliep zelfs in de winter. Bas, die onder het motto `met mij gaat het altijd goed` leefde. Ineens had ik het koud, zat ik daar in een warme woonkamer met een trui aan onder een fleece-dekentje.


Blij was ik, dat het geen lactose intoleratie was. Een leven zonder melkproducten dat was niet aan mij besteed. Maar wat in mijn leven gekomen was, mocht van mij ook gerust weer gaan. Maar Crohn, dat blijkt een blijvertje te zijn. Mijn buikklachten, daar ben ik vanaf. Leren omgaan met de rest, een uitdaging en een lange weg te gaan.


We kennen het allemaal, een paar dagen buikgriep. Beeld je nu maar eens in, dat die klachten maandenlang aanhouden. Inclusief vermoeidheid, droge ogen, huidklachten, hoofdpijn, een oneindige lijst aan `klachten` die komen en gaan wanneer zij er zin in hebben.


Wat heeft mij geholpen? Dat vertel ik jullie graag:

  • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en anderen

  • Veranderen van je gewoontes

  • Positieve Mindset

  • Veranderen van je gedachtengang

Allemaal zaken die je kunt aanpakken, ook zonder een chronische ziekte.


Uiteindelijk zijn we allemaal een puzzelstukje in een groter geheel. Samen staan we sterk. Chroniek helpt jullie met het bouwen van de puzzel met de naam `chronisch ziek`.

Wij vormen de rand, en laten jullie graag zien waar bepaalde stukjes horen te liggen. Maar wij hebben veel mensen nodig die ons samen helpen deze puzzel compleet te maken. Wij zijn opzoek naar individuen en/of organisaties die hun `puzzelstukje` bij willen dragen aan een dit geheel. Eigen doelen en/of idealen loslaten om iets groters op te zetten.Naast de verantwoordelijkheid die ik heb genomen om zelf beter te worden, haal ik ook veel kracht en energie uit het helpen van anderen. Ik geloof, dat ik zo de overhand heb gekregen in mijn verwerkingsprocess en gelukkig ben met mezelf ondanks mijn chronische ziekte.

Jammeren heb je niets aan.


Waarom ik deze blog schrijf?


Als inspiratie. Het is een deel van mij, een deel van mijn leven. Dit maakt mij zoals ik ben. Als ik ook maar een persoon hierdoor kan helpen, is chroniek voor mij geslaagd.22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven