Comfortzone – De oase van gemak

Bijgewerkt op: 28 feb.

Onze geest en ons lichaam houden ervan om ontspannen te zijn. Lang en diep nadenken over een sportieve training of inspanning wekt meestal weinig anticipatie op. In plaats daarvan streven we naar een voorspelbare dagindeling die grote schommelingen van de ene in de andere richting voorkomt. Vanuit biologisch perspectief is dat ook volkomen logisch. Op deze manier houdt ons lichaam het systeem draaiende met minimaal verbruik van hulpbronnen, vergelijk het met de ECO-modus in een auto. In deze gastblog van ColdSociety gaat Bas verder in op hoe jij uit je `comfortzone` kan stappen.

Bas - ColdSociety ijsbaden in Schwarzsee / Zwitserland

Maar ben eens eerlijk tegenover jezelf. Leven in de ECO-modus is toch helemaal niet leuk!

Hier zijn drie belanrijke vragen die jij jezelf moet stellen in relatie tot de comfortzone:
1. Hoe weet jij dat jij je op dit moment in je comfortzone bevindt?


Zonsondergang Almere - ColdSociety

Allereerst: het heeft weinig zin om na te denken over waarom jij, van alle mensen, in de comfortzone bent terechtgekomen. Dit proces is volkomen natuurlijk omdat we het, zoals eerder beschreven, prettig vinden. De automatische piloot van ons lichaam is de schuldige, hier gaan we later in dit blogbericht uitgebreider op in. De automatische piloot grijpt altijd in wanneer we bepaalde routines in ons dagelijks leven hebben ontwikkeld op basis van gewoontes. Onze bewuste `geest` geeft dan de controle over aan ons onderbewustzijn. Deze routines die onbewust verlopen, nemen we niet meer bewust waar. Hier schuilt het gevaar – om onze comfortzone te verlaten, moeten we bewust worden van deze acties.
2. Waarom is het belangrijk om de comfortzone te verlaten?


We willen allemaal geluk ervaren, groeien en ontwikkelen door zinvol te leven. Maar elk groeiproces is ook een opeenvolging van aanpassingen en wederopbouw. We moeten de huidige `comfortabele` staat achter ons laten om er een nieuwe, verbeterde situatie voor onszelf uit op te kunnen bouwen. Het is essentieel om je bewust te worden van je doelen en te blijven kijken welke richting je op wil gaan in je leven. Om dit te doen, gebruik ik mijn doelen als uitgangspunt voor mijn gedachten en richt de focus vervolgens op de gebieden van mijn leven die fundamenteel zijn voor het bereiken van mijn doelen. Hierdoor creëer mezelf bewust te worden van de levensgebieden waarin ik wil groeien.

Bas - ColdSociety zwemt in meer Grond / Laax Zwitserland

Het bereiken van deze doelen vereist beslissingen. Sommige zijn gemakkelijk, andere heel moeilijk. Ze hebben echter allemaal een impact op ons dagelijks leven. Beslissen betekent altijd een duidelijk `ja` voor een bepaald pad – tegelijkertijd moeten we de kracht opbrengen om ons af te keren van andere paden met een duidelijk `nee`. Dus als we besluiten te kiezen om een bepaalde houding of baan achter ons te laten, sluiten we deze wegen met een duidelijke `nee`. Deze keuzes zijn overal te vinden, maar niet in je comfortzone.3. Hoe kom ik uit mijn comfortzone?


Om het uitgestippelde pad van onze comfortzone te kunnen velaten, helpt het om bewust te worden van onze prioriteiten in het leven en te checken of we door ons handelen dichter bij onze doelen komen. Een geschikt hulpmiddel hiervoor is actief stellen van vragen.


Vragen die we onszelf steeds weer bewust moeten stellen. Vragen waarvan de antwoorden soms confronterend kunnen zijn, maar die ons laten zien of we onze prioriteiten goed hebben gesteld en nog steeds in lijn zijn met onze doelen.


Een voorbeeld: Je doel voor het jaar 2022 is om een after-corona beachbody te bereiken, maar je collega`s willen deze week voor de tweede keer pizza bestellen tijdens de lunchpauze. Je staat nu voor twee opties: je kunt je collega`s overhaast volgen – of even een moment voor jezelf nemen en jezelf de juiste vragen te stellen. Alleen de krachtige afstand van een neutrale, innerlijke vraag, bijvoorbeeld ''Zal ik tegen de zomer op deze manier dichter bij mijn beachbody komen?'' laat ons zien waar actie nodig is. Alleen zulke vragen brengt ons in het noodzakelijke innerlijke conflict met onszelf om ons handelen te kunnen afstemmen op onze doelen. Deze vraag confronteert ons met de beslissing: kies ik voor de makkelijke weg en zeg ik `ja` tegen pizza en dus `nee` tegen de beachbody, of blijf ik trouw aan mijn eigen doelen?


Met mijn voorbeeld probeer ik duidelijk te maken: moeilijke beslissingen kunnen niet gratis worden genomen. Beslissingen kosten wilskracht. Wilskracht, die slechts in beperkte mate in ons aanwezig is en die ons altijd in de welwillende armen van de comfortzone drijft als we uitgeput zijn.


Dus in de maand januari kijken we naar:

  • hoe leer ik de juiste beslissing te nemen

  • hoe herken ik op welke levensgebieden ik al in de comfortzone zit

  • wat kan ik veranderen om hier weg te komen

  • hoe brengen we deze positieve veranderingen tot iets blijvends

Wij zijn natuurlijk erg geinteresserd in: Waar begeef jij in de comfortzone en wat doe jij om hieraan te ontsnappen? Wij kijken uit naar jou doelstellingen voor het jaar 2022!


ColdSociety - stapt uit de comfortzone, zwemmen in het Zugermeer

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven